Over de drempel helpen

Af en toe kom ik vanuit mijn functie als casemanager dementie of vrijwilliger bij het Alzheimer café mensen tegen die mij vertellen wel eens iets te willen doen voor mensen met dementie.

 

Ik ga dan met ze in gesprek om ze een beetje te leren kennen waar hun talenten liggen en wat voor vlees ik in de kuip heb. Dan heb ik meteen al wel een gevoel dat één van mijn cliënten wel een klik met zo’n vrijwilliger zou kunnen hebben. Dan ga ik met de cliënt in gesprek en stel ik voor deze persoon een keer mee te nemen op de koffie om te zien of deze klik er ook daadwerkelijk is. Ik kan dan tegen de cliënt zeggen: Ik ken een hele leuke mevrouw die… Ik denk dat u haar wel aardig zult vinden. Ze zou zo graag eens bij iemand op de koffie willen of met iemand willen wandelen.

Vaak lukt het dan op die manier een vrijwilliger te koppelen aan iemand met dementie. Het is heel anders wanneer ik tegen een cliënt zeg: zal ik een vrijwilliger voor u proberen te regelen om eens een keer met u te gaan wandelen?  De afstand is dan te groot. De cliënt weet niet wie zo’n persoon kan zijn.

 

Door iemand in mijn kielzorg letterlijk mee over de drempel te helpen is de kans van slagen veel groter!

 

Wilfrida Paree, Casemanager dementie Thuiszorg Het Friese land

{##}